SELAMAT DATANG KE BLOG INI | SILA TINGGALKAN PESAN & JEJAK ANDA DI SHOUTBOX UNTUK KUNJUNGAN BALAS | TERIMA KASIH | JOM SERTAI CONTEST : APA SAYA NAK BUAT KALAU DIBERI RM100

Thursday, 1 April 2010

Sekadar renungan bersama..

LELAKI

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya..

Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh..

BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya.

Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya..

BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu..Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih² lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin..

Banyak lagi lelaki lebih² lagi yang bergelar suami perlu tanggung..Kalau nak dibayangkan beratnya dosa² yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut..Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki..Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa² yang ditanggung (ikut kajian laa)..

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT..Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan..Begitulah kira²nya..

WANITA

Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki..Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya..Saksinya kurang berbanding lelaki..Menerima pusaka kurang dari lelaki..

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak..Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya..Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri..

Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada
pada lelaki..Pernahkah kita lihat sebaliknya..?

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat..Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah² bukan..? Itulah bandingannya dengan seorang wanita..

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya..Bukankah ibu adalah seorang wanita..?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya , manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak²..

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk Allah di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil..Manakala dosanya diampun Allah (dosa kecil)..

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita :

 1. Ibunya
 2. Isterinya
 3. Anak perempuannya
 4. Saudara perempuannya

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 orang lelaki ini :

 1. Suaminya
 2. Bapanya
 3. Anak lelakinya
 4. Saudara lelakinya

Seorang wanita boleh memasuki syurga melalui mana² pintu syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja :

 1. Sembahyang 5 waktu
 2. Puasa di bulan Ramadan
 3. Taat kepada suaminya
 4. Menjaga kehormatannya

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata..

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki..Kamu sebenarnya adalah istimewa di sisi Allah, maka dengan sebab itu Allah mengangkat kamu menjadi pemimpin..Maka dengan keistimewaan itu, jagalah dan hargailah wanita sebaik-baiknya supaya kelak masing² dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa di sisinya..

Firman Allah :

"Berpeganglah kamu sekalian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah disatukan hati kamu semuanya sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatnya"

(Surah Ali-Imran : 103)

Pada hari itu (hari Qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan..Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri..

5 comments:

e~car182 said...

islam itu adil =)

HaiDa HiDa said...

renungan bersama.. entry terbaik..

farah ain said...

tq 4 sharing..interesting:)

Cikgu Aini said...

good info..

Unknown said...

sejenak daku trkusyuk bca entry ni~ (--)/

Related Posts with Thumbnails