SELAMAT DATANG KE BLOG INI | SILA TINGGALKAN PESAN & JEJAK ANDA DI SHOUTBOX UNTUK KUNJUNGAN BALAS | TERIMA KASIH | JOM SERTAI CONTEST : APA SAYA NAK BUAT KALAU DIBERI RM100

Tuesday, 30 March 2010

Bank yang sangat menyusahkan..

Salam semua..

Pergh, 2 hari tanpa apa² update..Comform traffic blog aku down, silap² takde orang terjah..Maklum la, aku bukan blogger ternama..

Ape pun aku mulakan entry aku selepas 2 hari tanpa apa² update dengan sebuah kisah yang sangat menyakitkan hati..Aku terkena macam ni, korang pernah tak..?

Aku nak apply personal loan sebab aku nak pindah ke Putrajaya dalam bulan 6 nanti, so kena ada persediaan dari segi rumah & segalanya..Nak harap saving..? Dah kering dah lepas kahwin, lepas kereta aku timing-belt putus..So aku pun apply la personal loan kat sebuah bank ni..

Disebabkan gaji aku melalui Maybank, maka aku kena la dapatkan bank statement dari Maybank..So, aku pun terjah ke Maybank berhampiran office..Masuk je pintu bank, ada sorang pakcik guard kat situ tanya aku nak buat urusan ape..Bagus guard kat sini, siap dia escort aku sampai meja pegawai berkenaan..

Guard memang bagus, tapi staff dalam macam ****..Mula² guard tu kata kena jumpa Puan A (nama aku rahsiakan la, takut ade yang TERASA plak)..Puan A pulak suruh aku jumpa Encik B..Sampai kat Encik B, dia kata aku kena pergi kat Maybank tempat aku buat akaun aku..Kepala hotak dia la..Dah la aku jadik macam bola, hujung² kena pergi kat cawangan tempat aku buat akaun tu..Agaknya kalau aku buat akaun kat Kota Bahru, kena pergi sana la nak ambik bank statement..?

Takpe, rilek..Aku pun start kereta, rembat sampai kat cawangan Maybank tempat aku bukak akaun aku..Seperti biasa, guard memang tip-top..Suruh aku jumpa Puan C kat meja belakang..Aku pun pergi la ke meja Puan C, disuruh aku tunggu Puan D kejap..Aku pun tunggu, tengok jam dah pukol 3 petang..Nasib baik la office tu macam office hak milik bapak aku, boleh aku suka-suki keluar (bos, jangan marah kalau terbaca..hehee)..Setengah jam jugak aku keras tunggu Puan D, baru la dia muncul..So aku pun cakap la nak ambik bank statement sebab nak apply personal loan..

"Oh, bank statement ye..? You kena jumpa Encik E kat meja belakang ni," jawab Puan D selamba..

Ape motif aku tunggu Puan D lepas tu dia suruh aku jumpa Encik E kat belakang plak..? Sedangkan aku tengok Encik E ada je kat situ & tak busy mana pun dari tadi..? Hati dah panas, tapi rilek..Maka dengan bengkeknya aku pun jumpa Encik E..

"Bank statement awak kena isi form, lepas tu serah kat sini..Esok baru boleh ambik..Sertakan bayaran RM5 & cas sebanyak RM1 sehelai," demikian penerangan Encik E..

Kalau dia bagitau awal² kan senang..Tak payah aku buang masa menunggu..Isi form lepas tu blah, esok datang balik ambik bank statement..Dah la staff masing² muka ketat je, nak senyum pun macam kena bayar je..Sorry la kalau ada sape² yang kerja Maybank terasa ngan entry aku kali ni, tapi sape pun bengang kalau kena macam ni..Semua orang pun ada tekanan dengan kerja masing², tapi agak² la..

  • Jangan buat orang macam bola..Kejap ke sini kejap ke sana..
  • Jangan buang masa orang..
  • SENYUM & MESRA kepada orang ramai..
  • Orang lain pun tension jugak, tapi jangan la nak lepas tension kat orang plak..Kalau kena tampo kang dah susah..

4 comments:

Manager Tandas KLCC, Takamine Kiyomaro said...

beb ak setuju,bank kat malaysia punya servis mmg bengong nak2 bank mcm bank islam n muamalat,aku benci betul dua bank ni sbb diaowang keje xmcm islam pun

ak ingt lg dulu ak nak tau account statement ak di bank muamalat sbb nk mtk scholar,ak tanya g dkat ss2 dia suoh ak g kat masjid jamek,bila ak smpai sana dia suoh ak g chow kit

aku pun pe lg naik hantu la
dh la ak ponteng kela segala
duit tambang lg.mmg fu** la diaowang ni

lepas ak marah2 baru nak wat keje

tengok mcm ni la stuff bank d malaysia

biokrasi mcm shial

Cenderawasih said...

alah maybank memamng macam tuh macam hampeh... aku dah close dah akaun maybank... meluat dgn semua servis dia.. dah tuh suka suka je rembat duit orang.

A N A K - A N A K K U said...

tp maybank mmg hampeh lah...mase dh print out statement drp maybank2u mintak cop pun kene byr 5 hinggit...hampeh tol!

mamawana said...

Maybank...har...har...har..(pesal aku gelak? Kalu kena tang aku... aku pung meroyan...)

Related Posts with Thumbnails